Düşünceleri ve gerçekleştirdikleri ile kadın hareketine öncülük etmiş, her biri kendi alanında devrimler yaratarak bizlere ilham veren öncü kadınlar... Onları anlatmak için elbette buradaki kısacık metinler yeterli olmaz. Her birini tanımaya ve anlamaya uzun saatler ayrılmalı ve derin analizler yapılmalı hatta belki okullarda ders olarak verilmeli. Ayrıca başlamadan belirtmeliyiz ki, dünyanın daha iyi bir yer olmasını sağlayan öncü kadınlar tabi ki buradaki isimlerle de sınırlı değil. İşte yaşadıkları dönem ve sonrasında ilham kaynağı olan bazı öncü kadınlar...
Coco Chanel
Fransız modasını öncü ismi Coco, maskülen çizgileri kadın kıyafetlerine zarafetle harmanlamıştır. Moda'da yarattığı akım bugün dahi takip edilmekte, getirdiği yenilikler geçerliliğini hala korumaktadır.
Jane Austen
Kitapları hala basılmaya devam eden büyük İngiliz yazar. Kadın iç dünyasının anlaşılmasına, yaşadığı devir kadını yanında bugünün kadınına dahi ışık tutan öyküleri ile kadının iç dünyasını ortaya dökmüştür. Öncü kadın yazar; modern dünyamızı aşk, sevgi, kadın ve evlilik gibi konularda aydınlatmaya devam ediyor.
Amelia Earhart
Atlantik'i geçen ilk kadın pilot. Kadınları uçak sürmek gibi karmaşık bir işi başaramayacağını düşünen erkeklere gereken cevabı vermiş ve ideallerini hayatıyla ödeyerek kadınlara altından kalkması güç bir miras bırakmıştır. Dünya turunu tamamlayamadan Pasifik üzerinde kaybolmuştur fakat yaptığı bu büyük eylem ile tarihte bıraktığı iz silinmemiştir.
Eva Perón
Arjantin'in efsanevi First Lady'si Evita, ikinci eşi olduğu kocası Juan Perón'u işçi ve kadın hakları konusunda motive etmiştir. Kurduğu kadın partisi ile siyasete de girmiş, eşinin yanında devlet başkan yardımcılığı yapmıştır. Resmen devlet başkanı olarak seçilmemesine rağmen 1952'de sadece 33 yaşında öldüğünde devlet töreni ile ebediyete uğurlanmıştır. Adına bestelenen Evita müzikali ile uluslararası ilgiye mazhar olmuştur.
Margaret Sanger
Doğum kontrolü ve cinsel eğitimin devrimci savunucularındandır. ABD'de ilk doğum kontrol kliniğini açmış ve kadınların kendi bedeni üzerindeki egemenliklerini sağlayacak ilk pratik uygulamayı başlatmıştır. Yasal düzenlemeler için kampanyalar yapmış ve hayatı boyunca kadınların cinsel özgürlüğünü savunmuştur.
Benazir Butto
İlk Müslüman kadın devlet başkanı. İslam dünyasında bir tabu yıkarak adını tarihin unutulmazları arasında yazdırmıştır. Tartışmalı siyasi kariyeri 2007 yılında bir cinayetle sona erene dek hep erkeklerin egemenliğini kırmak için mücadelelerle geçmiştir.
Leman Bozkurt Altınçekiç
İlk Türk kadın jet pilotudur. NATO'nun da ilk ve uzun zaman boyunca tek kadın jet pilotu olmuştur. Kasım 1958'de jet pilotu brövesini takan Altınçekiç, 9 yıl F-84 ve T-33 jet uçaklarında uçmuştur. Sonraki yıllarda Hava Kuvvetleri'nin karargâh hizmetlerinde çalışmış, kıdemli Albay rütbesiyle Hava Kuvvetleri'nden emekli olmuştur.
Lale Aytaman
6 Temmuz 1991 tarihinde Muğla Valiliği görevine getirilmiş ve bu görevi 1995 yılına kadar sürdürmüştür. Valilik döneminde yaşadığı anıları, İğneli Koltukta Dört Buçuk Yıl adlı kitapta toplamıştır.
Sabiha Gökçen
Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Hanım, Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından olmakla birlikte dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğini göstermek için Atatürk'ün kendisini yetiştirdiği bilinmektedir. Havacılığa başlayan Sabiha Gökçen, Sovyetler Birliği'nde Yüksek Planör Okulu'nu bitirmiş ve planör öğretmenliği yapmıştır.
Duygu Asena
İş hayatına pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklar Evi'nde çalıştı. Gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ekinde yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. Türkiye'de kadın dergiciliği alanında en önemli dergilerden Kadınca Dergisi'nin 1978-1992 yılları arasında yayın yönetmenliğini yaptı. Çok sayıda kitabı vardır. Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle Asena, feminist yazar olarak tanındı.
Eylem Elif Maviş
Dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı'na tırmanmak üzere 27 Mart'ta Türkiye'den hareket eden 11 kişilik Türk ekibinden dört dağcı Everest zirvesine ulaşabildi. Zirveye ulaşanlardan Eylem Elif Maviş, Everest'in zirvesine Türkiye'den ulaşan ilk kadın dağcı oldu.
Dünya tarihinde birbirinden önemli alanda hem erkek egemen dünyaya kadınların da her işi yapabileceğini, hem de kendi hemcinslerine cesaretlerini kanıtlayan bu kadınların isimleri asla unutulmayacaktır. Bu listede adı geçmeyen, sayısız başarılara imza atmış kadınlar da bulunmaktadır. Dünden bugüne sayısız başarılara imza atan tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!