Her şey zamanında güzeldir lafı hayatımızla ilgili birçok konu için geçerli olsa da bizce en doğru kullanımı kesinlikle sebze ve meyve için olan halidir. Sera besinleri ile organik besinler, besin değeri açısından farklılık göstermektedir. Yediklerinizin faydasını görmeyi istiyorsanız meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye dikkat etmelisiniz. İşte mevsiminde sebze meyve tüketmenin faydaları...
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli hem daha sağlıklıdır. Doğal olarak yetiştirildiği ve doğal yolla olgunlaştıkları için vitamin ve mineral açısından zengindirler ve daha lezzetli olurlar. Örneğin; kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır. Ayrıca, fiyat olarak da daha ekonomiktirler.
Döneminde, doğal şartlarda yetişen meyve ve sebzeler ise ek takviye ve ilaçlar kullanılmadığı için besin yapısını korurlar. Aynı zamanda vücudumuz için sağlamasını beklediğiniz vitamini de sağlayabilirler.
Teknolojik üretim ile yapılan sebze ve meyvelere eklenen takviye ve tarım ilaçları sebebiyle bu ürünlerin yapıları değişiklik gösterebiliyor. Kışın A vitamini almayı beklediğiniz fasulye, hormonsal ve kimyasal ilaçlar içerebilir. Bu durumda yararlı olacağını düşündüğünüz ürünlerden, vücudunuza zararlı maddeler girebilir.
Yine de hem meyve ve sebzeleri her mevsim tüketmek, hem de tarım ilacı ile hormonlardan uzak ve sağlıklı beslenmeniz mümkün. Bunun için kendi beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilirsiniz.
Besinleri Yıl Boyunca Saklayabilmenizin Kolay Yöntemleri
Konserve Yiyecekler Yapmak
Mevsiminde yemek, domatesi sadece yazın yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Domatesi veya yıl boyu yemek istediğiniz bir meyve veya sebzeyi çıktığı mevsimin sonlarına doğru dilediğiniz kadar alıp konserve yapabilir ve istediğiniz her mevsim rahatça tüketebilirsiniz.
Dondurmak
Bu yöntem de istediğiniz meyve veya sebzeyi mevsimi dışında tüketmenin yollarından biri. Kırmızı biber, yeşil biber, barbunya, kivi, vişne gibi birçok ürünü dondurup saklayabilirsiniz. Burada önemli olan saklama süresini, koşullarını ve hangi ürünlerin dondurmaya elverişli olduğunu bilmek.
Turşu Yapmak
Salatalık, erik, fasulye, kırmızı biber gibi çeşitli meyve- sebzelerin turşusunu yaparak besin değerlerini kaybetmeden tüketebilirsiniz. Ölçülü tüketmeye özen gösterin.
Kurutmak
Bu yöntem ürünlerin nemini alarak bakteri oluşumunu engelliyor ve uzun süreli saklama imkanı sunuyor.
Elma, biber, kayısı, üzüm, incir gibi meyve ve sebzeler sıklıkla kurutuluyor. Burada doğal bir kurutma yöntemi olan güneşi tercih etmek, besin değerini koruma açısında önemli bir nokta. Yani yaz ve bahar aylarında meyve ve sebzeleri kurutmaya özen gösterin!
Bahar Aylarında Tüketebileceğiniz Besinler Takvimi
Nisan
Sebzeler: Kuşkonmaz, Enginar, Bezelye, Bakla, Havuç, Roka, Taze Sarımsak, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere, Taze Kekik, Taze Soğan
Meyveler: Limon, Çağla
Doğa ihtiyacınız ne ise size onu sunuyor. Her mevsimin vücudunuza farklı etkileri bulunmaktadır. Meyve sebzeleri mevsiminde tüketmenin vücudumuza sayısız faydası vardır. Nisan ayında yetişen meyve ve sebzeleri tüketerek siz de bu bahar mevsiminde daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.