Tatil hazırlığı, sporu, diyeti derken fit bir yaz için çeşitli uygulamalara başvurduk. Ancak tatil boyunca da pek çok lezzetin tadından mahrum kalamadık maalesef. ‘’Fazla kaçırmasam iyi olur’’ derken sağlıklı beslenmeden uzaklaştık. Öğün atlamalar, hazır gıdalar ve tatlılarla dengeli beslenmeden uzaklaşıp bir güzel ödem topladık. Peki ama bu ödemleri nasıl atacağız? Bu yazımızda, sağlıklı beslenmeye dönüş yollarını anlatacağız.
1) Öğün Atlamayın
Dengeli ve düzenli beslenmenin ilk koşullarından biri öğün atlamamaktır. Daha az yiyerek daha fit kalacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sık sık ama az yiyerek gün boyu tok ve zinde kalabilirsiniz. Günün en önemli öğünlerinden biri olan kahvaltıda protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ara öğünlerde kuru kayısı, türk kahvesi, yulaf ezmesi gibi çeşitli seçeneklere başvurarak enerjinizi toplayabilirsiniz.
2) Tatlı Yerine Meyve Tüketin
"Tatlısız yapamam!" diyorsanız ve çok fazla tatlı tüketiyorsanız, meyvelerle tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kilo aldıran öğelerin başında gelen şeker, aşırıya kaçıldığında insan sağlığına çok zararlıdır. Pek çoğumuzun zaafı olan tatlılar da kilo almayı hızlandıran besinlerdir. Ancak bu tatlı krizlerini meyve tüketerek bastırabilirsiniz. İçerisinde şeker de bulunan meyveler, hem sağlıklı hem de çok daha doyurucu. Meyveleri yoğurt veya tarçınla beraber tüketmek de tatlı ihtiyacınızı karşılar ve daha dengeli beslenmenizi sağlar.
3) Bol Bol Su İçin
Tatilin keyfi yediklerimizle beraber çıktı ancak bize ödem ve yağ olarak geri döndü. Günlük içtiğiniz su miktarını arttırarak tatil boyunca tuzlu-tatlı yediğiniz besinlerin oluşturduğu ödemleri atabilirsiniz. Su sağlık demektir ve günde en az 2,5 litre su tüketmeniz gerekmektedir. Vücudunuzda oluşan ödemleri ayrıca yeşil çay tüketerek de atabilirsiniz. Suyunuza katacağınız tarçın veya karanfil de metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
4) Lif Tüketimine Dikkat Edin
Lifler bağırsaklar için oldukça önemli besinlerdir. Lifli besinlerin sindirimi kolaydır ve midede uzun süre kaldıkları için daha uzun süreli bir tokluk sağlarlar. Yulaf lif bakımından oldukça zengindir. Ara öğünlerde, yoğurt veya sütle beraber yulaf tüketebilir; hatta dilerseniz kahvaltınızda da yer verebilirsiniz. Lahana, marul, salatalık, roka gibi yeşil sebzelerde de yüksek oranda lif mevcuttur.
5) Sebze Ağırlıklı Beslenin
Elbette haftanın her günü sebze tüketmeniz beklenemez ancak dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmek istiyorsanız, sebzeye ağırlık vermelisiniz. Sebzeyle hafif beslenmek hem mental hem de fiziksel açıdan size iyi gelecek, sağlıklı olduğunuzu hissettirecektir. Kendi sebze karışımlarınızı deneyebilir, haşlayabilir ya da yoğurtla güzel ve hafif bir akşam yemeği geçirebilirsiniz. Günü sebzeyle kapatmak, kızartma gibi ağır besinlere nazaran sizi daha dinç tutacaktır.
Bu 5 madde ile tatil dönüşünde, sağlıklı beslenmeye nasıl geri döneceğinizi anlattık. Zor gibi görünen ancak bir o kadar da basit olan bu uygulamalar ve tariflerle, bol kalorili geçen bir yaz tatilinin sizde bıraktıklarına kolayca veda edebilirsiniz. En büyük hazineniz, sizsiniz. Sağlıklı bir yaşamı alışkanlık edinin, kendinizi mutlu edin :)