Bloglar; biz kullanıcıların çeşitli bilgi arayışında ya da eğlence amaçlı alışveriş, moda, sağlıklı yaşam gibi konular hakkında ufak tavsiyeler almak istediğinde başvurduğu internet siteleridir. Özel ilgi alanlarınıza ya da almak istediğiniz hizmete yönelik pek çok blog konusu mevcut. Hatta bazen öyle başlıklara denk gelirsiniz ki, başlığı okur okumaz konu artık sizin için ilgi çekici hale gelir. Blog okumak bir yana dursun, blog yazmak da ilgi duyan kişiler için oldukça önemli inceliklere sahiptir. Hemen hemen hepimiz blog okuyabiliriz ama bu inceliklere hakim olmadan blog yazmak pek de kolay olmayabilir. Sonuç olarak blog yazmak ilgili müşteriye yönelik bir hizmet sunsa da dil ve stil bakımından diğer akademik yazılardan farklıdır. Gelin birlikte etkili bir blog yazmanın püf noktalarını inceleyelim.
1) Konu Başlıklarınızı Belirleyin
İşin içine yazı girdiği zaman, nelerden bahsedeceğiniz konusuna hakim olmanız gerekir. Hedef kitlenize ve anlatmak istediklerinize göre konunuzu belirleyin ve vermek istediğiniz etkileşimi buna göre şekillendirin. Konunun içeriğini belli kısımlara ayırın ve en uygun başlığı buna göre seçin. Arama sayfalarında iyi bir sonuç elde etmek için Google Trends uygulamasını kullanarak yüksek SEO değeri olan içerikler ortaya koyabilirsiniz.
2) Güvenilir Kaynaklara Başvurun
Blog yazınızdaki konu ne olursa olsun, okuyucu ikna etmeniz ve ona güvenilir kaynaklar sunmanız gerekmektedir. Sayısal veriler gibi istatistikler kullanmak yazınızı çok daha etkili kılacaktır. Özellikle günümüz okuyucuları, kaynağı gerçekliğe dayanan yazıları tercih ediyor ve bu gibi infografik yazıları daha akılda kalıcı buluyor.
3) SEO Uyumlu Olmasına Dikkat Edin
SEO uyumlu yazılar daha çok kişiye ulaşmanız ve bloğunuzun daha okunur kılınması yönünden çok önemlidir. Alt başlıklar da dahil çeşitli madde ve numara işaretlerini yazılarınızda kullanmaya dikkat etmelisiniz ve anahtar kelimelerinizi blog yazınızda metne eşit şekilde dağıtmalısınız. Böylece arama motoru, SEO değerlerini etkili bir biçimde ele alacaktır. Ek olarak, çok sayıda aynı anahtar kelime kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca anahtar kelime konusundaki incelemeleri de Google Trends üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
4) İlgi Çekici Görsellere Yer Verebilirsiniz
Okuyucuların sadece metin içinde kaybolmaması adına görsel kullanımı çok önemlidir. İçeriğinize uygun görsellerle yazınızı köpürterek daha ilgi çekici ve daha okunabilir bir iş çıkarabilirsiniz. Ayrıca görsel kullanımındaki bir diğer önemli husus ise telif hakkıdır. Telif sıkıntısı yaşamamak adına seçeceğiniz görsellerin hem başlıklara uyumlu hem de telif hakkı istemeyen görseller olması gerekir.
5) Yazınızı Paylaşmadan Önce Birine Okuyun
Blog yazınızı paylaşmadan önce SEO bilgisine güvendiğiniz ve yazıdan anlayan biriyle paylaşarak onun yorum yapmasını; bunu yaparken de çeşitli noktalama işaretlerini, yazım kurallarını göz önünde bulundurmasını isteyin. Siz her ne kadar yazım kurallarına ve anlatım bozukluklarına dikkat etseniz bile başka bir gözün incelemesi ile fark edemediğiniz hatalarınızı görebilirsiniz. Bunu yakın çevrenizden isteyebileceğiniz gibi, profesyonel uzman kişilerden de talep edebilirsiniz.
Bugünkü yazımızda etkili bir blog yazmanın inceliklerini sizler için derledik. Hayatın her alanında bilgi edinmek veya tavsiye almak için çeşitli blog konularına ulaşarak yeni ve eğlenceli kazanımlar elde edebilirsiniz. İlginizi çekecek birçok blog yazısı için diğer başlıklarımıza göz atmayı ihmal etmeyin ve bizi takipte kalın :)