Dijital Detoks Nedir ve Nasıl Yapılır?
Teknoloji sağladığı faydalarla hayatımızın büyük bir bölümünü kolaylaştırmakta. Özellikle evde sık vakit geçirdiğimiz bu günlerde dijital ortam işlerimizi ve eğitimimizi salgından korunarak devam ettirmemiz için gerekli alanı sağlıyor. Ancak her şeyde olduğu gibi teknoloji ve internetin aşırı kullanımı birtakım sorunlara yol açabilmekte.
Teknoloji bağımlılığı uzmanlar tarafından çeşitli psikolojik ve fiziksel hastalıkların sebebi olarak görülüyor. Bu rahatsızlıklardan kaçınmak adına başvurulan yollardan biri olan “dijital detoks” son yıllarda karşımıza çıkan bir terim. Bu yazımızda Dijital Detoks Nedir ve Nasıl Yapılır? gibi sorulara yanıtlar vereceğiz.
Dijital Detoks Nedir?
Detoks, vücutta oluşan radikal maddelerin nötrlenmesi ve vücuttan atılması için gerçekleşen işleme verilen isimdir. Kelime anlamı olarak arınma, temizlenme anlamına gelmektedir. Dijital detoks ise bir kişinin teknolojinin zararlı etkilerinden korunmak ve arınmak için internet, sosyal medya ve teknolojik aletlerin kullanımı sınırlandırması demektir. Teknoloji ve interneti hayatımızdan tamamen çıkaramazsak da belli bir süre için ara vermek veya alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmek teknolojinin zararlı etkilerini büyük ölçüde azaltır.
Dijital Detoks Nasıl Yapılır?
Ekran zamanına ara vermek için birçok farklı strateji bulunmakta. Kişisel özellikler ve farklı yaşam tarzlarından dolayı bu stratejiler insandan insana farklılık gösteriyor. Dijital detoks yapmak için şu 5 yolu kullanabilirsiniz:
Zaman sınırlarını belirleyin: Her gün teknolojisiz saatler planlayın, yemek sırasında telefonunuzdan uzak durun veya çeşitli hobiler edinerek teknolojiden bağımsız etkinlikler deneyin.
Telefonunuzu belli amaçlar için kullanın: Telefonunuzu kullanmak istediğinizde nedenini düşünün. Bir faaliyetten kaçınmak için telefonunuza sığınıyorsanız bu bir olumsuz başa çıkma davranışıdır. Bu duyguyla nasıl daha iyi baş edebileceğinizi düşünün.
Fiziksel sınırlar belirleyin: Telefonunuzu bırakmakta sorun yaşıyorsanız, kullanmaktan vazgeçmek için başka bir odada saklamayı deneyin. Ekran yerine kâğıt tercih edin: Kitap, gazete ve çizgi roman gibi dijital olmayan geleneksel medyaya bir şans verebilirsiniz. Ayrıca yazı yazarken kalem ve kâğıt kullanmak da ekran sürenizi azaltmaya yardımcı olur.
Telefonunuzun uygulamalarından ve özelliklerinden yararlanın: Telefonunuzun özellikleri, genel teknoloji kullanımınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Örneğin, belirli uygulamalar için bildirimleri kapatabilir veya telefonunuzu bir süreliğine tamamen kapatabilirsiniz.
Dijital Detoksun Yararları Nelerdir?
Fiziksel ve zihinsel sağlığınıza olduğu kadar sosyal hayatınıza da etkileri olan dijital detoksun faydalarına bakacak olursak:
• Dikkatinizi akıllı cihazlara vermek yerine etrafınıza vermeye başladığınız anda kişisel ilişkilerin derinleştiği arkadaşlıklar kurmaya başlarsınız.
• Bilgisayar başında daha az vakit geçirmeniz daha sağlıklı ve dik bir vücut postürüne sahip olmanızı sağlar.
• Uykudan 2-3 saat önce teknolojik cihazları kullanmayı bırakmanız sonucunda vücut melatonin (gece salgılanan bir uyku hormonu) salınımını arttırır ve böylece uykuya daha hızlı dalarsınız.
• İnternetin yarattığı daimî dikkat dağılımından uzaklaştığınız anda ertelediğiniz hayati kararları uygulamaya daha yatkın hale gelirsiniz. Bu sebeple de irade gücünüz artar ve kendinize daha çok güvenmeye başlarsınız.
Bu yazımızda sizlerle dijital detoks hakkındaki bilgilerimizi paylaştık. Siz de bu önerileri deneyerek teknolojinin zararlarını en az indirgeyebilirsiniz. Sağlıklı bir hayat dileğiyle...