Kadın, yüzyıllar boyunca türlü türlü şiirlere ve hikâyelere konu olmuştur. Birçok yazar, kitaplarında kadını farklı açılardan ele almıştır. Kimi duygusal çıkarımlar yapmıştır kimi ise kadının gücü üzerine durmuştur.
Biz de bazı yazarların kadın üzerine yazmış olduğu kitaplardan ilham alarak 8 Mart Kadınlar Günü özelinde her kadının okuması gereken bir kitap listesi hazırladık.
Kendine Ait Bir Oda - Virginia Woolf
Feminist yazarlar arasında önemli bir yeri olan Virginia Woolf, kadın ve edebiyat ilişkisi üzerine yazmış olduğu Kendine Ait Bir Oda kitabıyla ön plana çıkar. Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda kitabında şu meseleyi irdeler; Neden Shakespeare kadar dahi bir kadın ortaya çıkmadı? Virginia Woolf bu sorunun derinlerine inerek bir araştırma yapar. Kadınların toplum tarafından erkekler kadar özgürleştirilmediği, onlara tanınan hakların birçoğunun kadınlara tanınmadığı üzerine durur. Kütüphanelerde kadın üzerine yazılmış kitapları inceler ve o kitaplardaki kadının rolüne bakar. Ve kadınlara: "Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!" diyerek seslenir.
Karanlığın Sol Eli - Ursula K. LeGuin
Usta bilimkurgu yazarı Ursula K. LeGuin’in yazmış olduğu Karanlığın Sol Eli, Kış adlı gezegende geçen ütopik bir öyküdür. Sadece kış mevsiminin yaşandığı bu gezegenin sakinleri çift cinsiyetlidir. Gezegende yaşayan tüm kişiler yılın belli dönemlerinde hormon durumlarına göre erkek ya da kadın olurlar. Cinsiyet bir statü olarak görülmez ve cinsiyet eşitsizliği yoktur. Ursula K. LeGuin’e Hugo ve Nebula ödüllerini kazandıran bu kitapta “Cinsiyet olmasaydı ne olurdu?” sorusu irdelenir.
Kurtlarla Koşan Kadınlar - Clarissa Pinkola Estes
Geçmişten günümüze yazılan birçok eserde toplum tarafından bastırılan kadının rolü sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ele alınmıştır. Clarissa Pinkola Estes ise Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabında kadının rolünü farklı açılardan ele alır. Estes, 19. Yüzyılla birlikte insanın doğadan kopmaya başladığının ve duygularını geri planda bırakarak tamamen kapitalist düzenin istediği bir kalıbın içine girmeye çalıştığını söyler. Bu noktada kadınların yapması gereken ilk işin içlerindeki doğal sesi keşfetmeleri olduğundan bahseder. Estes’e göre, kurtlarla kadınlar arasında, vahşilikleri, zarafetleri ve içinde yaşadıkları topluluğun üyelerine duydukları bağ açısından psişik bir benzerlik vardır. Büyük övgüler alan bu sıradışı kitap, kadınları vahşi derinliklerine doğru heyecanlı bir yolculuğa çağırırken, kadın psişesinin bugüne dek hazırlanmış en büyük sözlüğü olarak da okunabilir.
Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim - Maya Angelou
Yazar olmasının yanında aynı zamanda öğretmenlik ve şairlik yapan Maya Angelou, Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim kitabında kadının güçlülüğü üzerine durur. Savunmasız ve şiddet gören bir kızın, bağnazlıkla savaşarak güçlü bir karaktere dönüşmesini anlatır.
Siyah Süt - Elif Şafak
Başarılı kadın yazarlarımızdan biri olan Elif Şafak’ın yazmış olduğu bu değerli roman, otobiyografik bir özellik taşıyor. Siyah Süt, Elif Şafak’ın anne olduğu yıl geçirdiği bunalımı ve o bunalımı atlatma sürecini anlatır. Aynı zamanda hem anne hem de yazar olmanın zorluklarından bahseder.