Dünyanın giderek küreselleşmesiyle ve kültürlerarası karşılaşmaların artmasıyla birlikte tek dille yaşamak giderek daha zor bir hal aldı. Ama çok dilli yaşıyorsanız bile, yabancı dillerin size sunacağı yepyeni dünyaları keşfetmeye başlamak her zaman iyi bir fikir. Çocukluk ve gençlik yıllarınızda dil öğrenme yatkınlığınız çok daha fazlayken, yaşın ilerlemesiyle birlikte bu becerinizin köreldiğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama bu durum sizi yıldırmasın! Asla geç kalmış sayılmazsınız ve hayatınızın herhangi bir aşamasında konuştuğunuz dillerin arasına yeni bir tanesini ekleyebilirsiniz. Bunun için başvurabileceğiniz bazı yöntemleri sizin için derledik!
Gerçekçi bir hedef belirleyin ve istikrarlı olun
Yeni bir dil öğrenmeye karar vermek, gündelik hayatın temposu içerisinde halihazırda mevcut olan sorumluluklarınıza bir yenisini eklemek anlamına gelir. Yola çıkarken robot olmadığınızı, dinlenmeye ve eğlenmeye ihtiyaç duyacağınızı göz önünde bulundurun. Dil öğrenmeye ne kadar vakit ayırabileceğinizle ilgili gerçekçi bir hedef belirlemek, bu kararınızı istikrarlı bir şekilde uygulamanıza yardımcı olacaktır. Her akşam iki saat çalışma planıyla yola koyulup ilk haftanın sonunda vazgeçmektense günde on beş dakika ayırabileceğinize karar verip bunu uzun erimli bir şekilde devam ettirmek çok daha iyi bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Öğrenmek istediğiniz dilde içerikler keşfedin
Hangi dili öğrenmek istediğinize karar verdikten sonra, o dilde üretilmiş diziler ve filmler izlemeye başlayın. Yeni şarkılar keşfedin ve dinlerken şarkının sözlerini okuyup bu sözlerin anlamına bakın. Bu şekilde, o dile olan aşinalığınızı artıracaksınız; bir süre sonra kullanılan kelimeleri yakalamaya ve anlamaya başlayacaksınız. Arada yakaladığınız tek bir kelime dahi sizi motive etmeye yetecek. Bir miktar ilerleme kaydettikten sonra telefonunuzdaki uygulamaları öğrenmek istediğiniz dilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Böylece o dili gündelik hayatınızın bir parçası haline getirmiş olursunuz.
Pratik yapabileceğiniz insanlarla tanışın
İletişimin en temel unsuru olan dil, ancak karşılıklı bir etkileşim içerisinde hızlıca gelişir. Özellikle karşınızdaki kişiyle aynı ana dilini paylaşmıyorsanız diyalogu sürdürmek için kendinizi daha çok zorlamanız gerekir. Öğrenme sürecinizi hızlandırmak için pratik yapabileceğiniz kişilerle tanışmak bu açıdan çok kıymetli. Türkiye’ye yerleşen çok sayıda yabancı, Türkçe pratik yapabileceği insanlar arıyor ve karşılığında kendi ana dilini öğretmeyi teklif ediyor. Bizce denemeye değer! Ne dersiniz?
Deyimler ve atasözlerini çalışın
Bir dilin ruhu ve zenginliği, o dil içerisinde gelişen mecazlarda, atasözlerinde ve deyimlerde yatar. Gramer çalışmalarınıza ve gündelik konuşma pratiklerinize devam ederken eş zamanlı olarak deyimleri ve atasözlerini öğrenmeye vakit yaratın. Böylece, sadece o dille birlikte büyümüş veya sonrasında o dille yaşamış kişilerin deneyimlediği bir tat yakalayabilirsiniz ve konuşmanızı çok daha zengin kılabilirsiniz.
Yeni bir dil öğrenmek meşakkatli ve zorlayıcı bir süreç gibi görünebilir. Ama dil, sizin çabalarınıza çok hızlı karşılık veren ve sürekli büyüyerek gelişen bir organizma gibidir. O yüzden, yapmak istediğiniz şeyleri ertelememenizi ve bir an önce yola koyulmanızı tavsiye ederiz!