İletişim hayatımızın hemen hemen her şeyi demektir. Duygularımızı ve düşüncelerimizi aktarmada kullandığımız iletişim yolu, doğru kullanıldığında daha işlevsel bir hal alıyor. Hiç dikkatinizi çekmeyen bir konu dahi akıcı ve etkileyici bir üslupla aktarıldığında dinlenebilir oluyor. Basit gibi görünen ama bir o kadar da inceliklere sahip bu konuyu sizler için derinlemesine inceledik. İşte etkili bir konuşmayı mümkün kılan birkaç ipucu!
1) Bir Amacınız Olsun
Etkili bir konuşmanın mutlaka bir amacı olmalıdır. Karşınızdaki kişi veya kişilere neyi, nasıl anlatmanız gerektiğini önceden zihninizde kurmalısınız. Konuşma süresi boyunca göz önünde bulundurmanız gerekenleri, önemli detayları ve akışı zihninizde belli bir sıraya koyarak daha akıcı ve etkili bir konuşma yaratabilirsiniz. Eğer çok önemli bir konu hakkında konuşma yapacaksanız, bir gün önceden yine zihninizde bunun hazırlığını yapabilirsiniz.
2) Göz Teması Kurmaya Dikkat Edin
Göz teması, iletişimde önemli bir yer tutar. İletişim esnasında, karşınızdakiyle göz teması kurarak daha gerçekçi ve samimi bir ortam yaratabilirsiniz. Bu şekilde karşınızdaki insanı hem önemsediğinizi belli edecek hem de konuşmanızla etkileyebileceksiniz. Ancak göz teması kurarken rahatsız edici boyuta kaçmamaya özen göstermelisiniz. Karşınızdakinin sizi dinlediğinden emin olmanız yeterli olacaktır.
3) Jest ve Mimiklerinizi Kullanın
Karşınızdaki kişinin jest ve mimiklerini hiç kullanmadan sizinle konuştuğunu hayal edin. Böylesine düz ve ruhsuz bir konuşmayı elbette kimse dinlemek istemez. Etkili ve dinamik bir iletişim için gerekenlerin başında jest ve mimik kullanımı gelir. El ve kollarınızı harekete geçirmek, olayları yüzünüzle ifade etmek dinleyici için çok daha etkili ve merak uyandıran bir iletişim olacaktır. Jest ve mimiklerin yanında, ses tonunuzun ayarına da ayrıca dikkat etmeniz gereklidir.
4) Konuşma Sürenizi İyi Belirleyin
Konuşmanızın süresini iyi ayarlamak hayat kurtarıcı niteliktedir. Etkili bir konuşmanın tamamlanması için karşımızdaki insanı sıkmamak ve onu gereksiz detaylarda boğmamak gerekir. Konuşmanızı yaparken neyi ne sürede anlatacağınıza iyi karar vermelisiniz. İster bir konferansta, ister bir arkadaşınızla beraber olun; gereğinden fazla iletişim dinleyicinin dikkatinin dağılmasına ve başka şeylere yönelmesine neden olacaktır.
5) Dinleyiciyi Sohbete Dahil Edin
Tek taraflı iletişimin pek de "iletişim" olduğunu söyleyemeyiz. Sürekli konuşmanın veya sürekli dinlemenin gerçekleştiği bir sohbetten hiçbir şekilde keyif ve verim alamayız. Bu tür sıkıcı ve dikkat dağıtıcı durumların önüne geçmek için dinleyiciyi de sohbete dahil etmemiz gerekir. Karşımızdaki insana yorumunu veya önerilerini, anlattıklarımız karşısında ne hissettiğini sorarak bir durum değerlendirmesi istemeli ve sadece kendimizi değil, onu da önemsediğimizi göstermeliyiz.
Bu yazımızda sizler için etkili konuşmanın püf noktalarını derledik. Bütün bu noktalar, profesyonel ya da günlük tüm konuşma şekillerinde etkinliği ve akıcılığı yakalamak üzere yardımcı olacaktır. İletişim her şeydir ve etkili bir konuşma ile ikna edemeyeceğiniz kimse yoktur. Belirtmiş olduğumuz noktalara dikkat ettiğinizde çevrenizdekilerle olan iletişiminizdeki olumlu değişimleri gözlemleyebilirsiniz.