Bazen kötü gün dostumuz bazen sinir törpüleyicimiz bazen de sadece ağzımız tatlansın diye tükettiğimiz bir yiyecek çikolata. Yüzyıllardır insanoğlunun en popüler atıştırmalıklarından biri ve aslında son derece sade bir tarife sahip: tropik kakao ağacının çekirdeklerinden yapılan ve içine fındık, fıstık, şeker gibi çeşitli şeylerin eklendiği bir tat şöleni.
Peki bu yiyeceğin tarihinde neler var? Sadece bir atıştırmalıktan mı ibaretti yoksa farklı kullanım alanları da oldu mu? Ya peki beyaz çikolataya ne demeli? Tüm bu soruların cevaplarını ve çikolatayla ilgili ilginç bilgileri sizler için derledik.
1) Kakao eski zamanlarda bir para birimiydi.
Uçsuz bucaksız tarihi olan bu mucizevi lezzet ile insanlığın ne zaman tanıştığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Uzmanlar, kakao ağaçlarının M.Ö. 1000-2000 yılları arasında Orta Amerika taraflarında yetiştirildiğini düşünüyor. Kakaonun tüketilebilir hale gelmesi ilk olarak Aztekler ve Mayaların kakao çekirdeklerini suyla karıştırmasıyla gerçekleşmiştir. Xocoatl adı verilen bu içecek kralların ve asillerin vazgeçilmez şölen içkisidir. Kakao çekirdeklerini Mayalardan ithal eden Aztekler medeniyetlerinin zirve noktasında kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanırlardı. Sadece mutluluk verici bir içecek olmaktan çıkan kakao Aztek ticaretinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bir Bitcoin kadar olmasa da...
2) Beyaz çikolata gerçekten bir çikolata mıdır?
Beyaz çikolata az ama öz sayıda bir hayran kitlesine sahip. Kendine has kadifemsi dokusu ve aromasıyla seveni de çok sevmeyeni de. Ancak beyaz çikolatanın en büyük özelliği aslında bir çikolata olmaması. Çünkü içinde kakao yok! Beyaz çikolata, bir çikolatanın ana bileşeni olan yağsız kakao katılarını içermez. Onun yerine sadece kakao yağı, süt ve şeker vardır. Yine de beyaz çikolata çoğu insan için vazgeçilmez bir tat. Çeşitli meyvelerle birleşmeyi seven bu yiyecek tam bir serotonin deposu. Eğer yediğiniz beyaz çikolatanın rengi hafif sarıya dönükse bilin ki kaliteli bir tatlı yemek üzeresiniz.
3) Çikolata nasıl bugünkü şeklini aldı?
Eski yüzyıllarda soylular tarafından toz veya sıvı şeklinde tüketilen çikolata katı halini almasıyla her insanın ulaşabileceği bir yiyecek haline geldi. 1847 yılında İngiliz bir ikili tarafından işletilen The Fry and Sons adındaki tatlı dükkânı kakao yağı, şeker ve çikolata likörünü birleştirerek onların tabiriyle ilk yenilebilir çikolatayı ürettiler. Bu belki de çikolata tarihinin en önemli gelişmesi ve aynı zamanda zevkle tükettiğimiz katı çikolata ve türevlerinin günümüze kadar olan yolculuğunun ilk adımıydı. Bize bu müthiş lezzeti bahşettikleri için onlara ne kadar teşekkür etsek az.
4) Peki çikolata başka ne gizemler saklıyor?
• Kakao ağaçları 200 yıl kadar uzun ve etkileyici bir ömür sürse de sadece yaşamlarının 25 yılı meyve verirler.
• Napolyon Bonapart bir çikolata aşığıydı. Kurmayları ile yapacağı önemli toplantılardan önce mutlaka odasında çikolata olmasını emrederdi.
• Çikolata neden ağzımızda hemen erir? Çünkü 34 derecelik erime sıcaklığıyla çikolata insan vücut sıcaklığının altındaki tek yiyecek.
• Kakao çekirdeğinin içinde anti bakteriyel maddeler vardır. Hatta bu maddeler diş çürüğüne sebep olan ağız içi bakterilerinin gelişmesini engelleme ve çürüğü önleme eğilimindedir. Ancak siz yine de her gün tüketmeyin.
Yalnızca tadıyla değil, tarihteki yolculuğuyla da bizi her seferinde şaşırtan çikolatayla alakalı en ilginç bilgileri derledik. Çikolata gibi tatlı ve sağlıklı günler dileriz!