Çocuklarınız için uzun zaman sonra okul zili yeniden çalıyor. Öğrenime yeni başlayacak olan çocuklarınız, eğitim yılında adaptasyon konusunda sorun yaşayabilirler. Bu süreçte ebeveyn olarak çocuğunuza en büyük desteği siz göstermelisiniz. Okula yeni başlayan çocuklar ve siz veliler için bir adaptasyon rehberi oluşturduk.
Etkili iletişim kurmak
Okula yeni başlayan çocuklar üzerinde okula gitmek olumsuz bir etki yaratabilir. Çocuğunuzla beraber etkili bir iletişim kurarak, ona eğitimin önemini anlatmanız okula karşı olan önyargısını kırarak okulu sevmesini kolaylaştıracaktır. Çocuğunuzun kaygılarını anlayıp ona destek olduğunuzu göstermeniz yaşadığı kaygıları atlatmasında yardımcı olacaktır. Yetişkin bir bireyle iletişim kurmak çocuklara sorumluluk alacak yaşa geldiklerini hissettirir.
Derslerden önce öğretmenleri ile tanıştırmak
Çocuklar, ebeveynlerinin yanındaki güvenli ortamının kaybolacağını düşünerek endişelenebilirler. Çocuğunuzu öğretmeni ile tanıştırdığınızda okula gideceği sürede onu kime emanet ettiğinizi görerek rahatlayacaktır ve güven duygusunu pekiştirecektir.
Okul ihtiyaçlarını çocukla beraber hazırlamak
Çocuğunuzla beraber okul alışverişi yaparak onları hazırlık sürecine dahil etmeniz okula karşı ilgilerini arttırarak eğitim için heveslendirecektir. Çanta, defter veya ayakkabı seçimlerini çocuğunuza vererek bu süreçte sorumluluk alabileceği bir yaşa geldiğini hissettirmeniz adaptasyon sürecinde çocuğunuza yardımcı olacaktır.
Hobi alanı sunmak
Okula başlayacağı için endişe duyan çocuklarınızı rahatlatmak için eğitimle bağlantılı hobiler oluşturmalarını sağlayın. Sadece okul kitapları değil de hikâye kitaplarını okumak ve hatta okutturmak çocuğun eğitime karşı isteğini arttıracaktır.
İlgili sorular sormak ve verilen sözleri tutmak
Çocuğunuzun günlük yaşantısına eğitimi adapte etmek ve yaşadığı korkuları aşmasında yardımcı olmak için ebeveynler olarak çocuklarınıza daha ilgili davranmalısınız. Bu ilginin çoğunluk tarafından ödüllendirmek olarak algılanması oldukça yaygındır fakat bahsedilen ilgi okulda ne yaptığını sormak, okula bırakmak ve okuldan almak gibi verdiğiniz sözleri tutmanız olacaktır. Bu davranışlarınız çocuklarınız tarafından olumlu karşılanacaktır.
Okula giderken sevdiği eşyasını yanına almasına izin vermek
Okula giderken kendini güvende hissetmesi için yanına almak istediği bir oyuncağını ya da herhangi bir oyuncağı yanına almasına izin vermeniz çocuğunuzu rahatlatacaktır ve kendini güvende hissedecektir.
Kuralların kısıtlama olmadığını anlatmak
Okul içerisindeki kurallar, evin içindeki kurallarınızdan farklıdır. Yeni bir ortama alışmanın haricinde çocuklarımızın yeni kurallara alışması da bu uyum sürecini uzatan etkenlerden birisidir. Bu nedenle çocuğunuza okul kurallarının onları kısıtlamak için değil onların güvenliğini sağlamak adına konulduğunu ve herkesin uyması gereken kurallar olduğunu açıklayarak çocuğunuzun adaptasyon sürecini olumlu şekilde etkileyebilirsiniz.
Çocuklarınız okula başlama sürecinde ebeveynlerinden ilk defa ayrı kalacağı için güven duygularında sarsılmalar oluşabilir. Adaptasyon süreci boyunca çoğunuzla beraber geçirdiğiniz her anın anlamı çocuğunuz için oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğunuza okulda güvende olduğunu hissettirerek okula karşı olan olumsuz önyargısını kırabilirsiniz.